Bahan-bahan:
(A) Bahagian gula hangus
- 2 sdb gula *tabur dalam loyang dan masak atas api perlahan hingga bertukar warna perang
(B) Bahagian atas (karamel)
- 3/4 tin susu cair
- 70g gula kastor (bole kurangkan sedikit)
- 1/2 sdk esen vanilla
- 3 biji kuning telur
- 1 sdk tepung kastard
(C) Lapisan kek
- 140g tepung gandum
- 70g gula kastor
- 3 biji kuning telur
- 135ml air biasa
- 1sdk baking powder
- 45ml minyak masak
(D) Merinque
- 6 biji putih telur
- 70g gula kastor
- 1sdk krim of tartar
Cara-cara:
- Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan, jangan sampai berbuih, nnti tak jadi karamelnye.
- Tapiskan (B) ke dalam loyang gula hangus tadi.
- Pukul bahan (C)
- Pukul bahan (D) sampai jadi kembang dan bila diangkat tak akan jatuh.
- Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan ikut citarasa.
- Masukan kedalam loyang tadi dengan warna berselang seli mengikut kreativiti juga.
- Bakar cara double boil - selama 1 jam dengan suhu 160 - 180C
- Bila masak angkat dan restkan dalam 10 minit sebelum diterbalikan ke atas pinggan.
- Masukan ke dalam peti sejuk 1 jam dan lepas tu makan sejuk2..nyum..sedap!! hehe
~Selamat Mencuba~
16 comments:
sedapnyeeee. tapi tanak buat nak makan je
cik suriz, sila..sila..try rasa dlu..:D
klu letak madu lebah tualang kat atasnya msti lg bertambah sedappp...hhuhuh ^_^
jom cuba...nampak sedap!
zul: klau minat madu (tualang ssh la nak cri la ni) bole je nak letak..:))
myzone: jom..jom! hee~
bole je ea nk letak..^_^
huhu..sbnarnye karamel tu dh agk manis..klu zul minat nak tmbah madu pun bole..tpi akn jdi extra manis..:))
wow! colourful! cantik! mesti sedap nih! :)
thanks elie..:))
belum sarapan lagi ni.mintak sikit boleh,tangkap leleh.
dapnya.. nak oder!
maizan & pondok usang, bole2..hee~
wajib cuba ni... sekarang sibuk sikit nanti bila free akak akan buat dan post kat blog dan fesbuk ek.. thanks ayen sayang..
Kak SMM..wajib cuba kak..!! hehe..mmg berbaloi (ayat akk) hee~ u r welcome kak SMM ღღღ~
lama tak update.. selamat tahun baru dik..
azrennn
lawanyaaa kek...
Post a Comment