Pages

May 27, 2011

Butter cake with strawberry



Bismillah..
Alhamdulillahhh..dpat merasa hari jumaat sekali lagi..
untuk hari ni, nak share resepi butter cake with strawberry yang yummy..


Resepi butter cake dikreditkan kepada kak Nora (myresipi.com)

Bahan-Bahan:
  • 200g butter (pada suhu bilik)
  • 200g tepung gandum
  • 150g gula kastor
  • 4 biji telur gred A (pada suhu bilik)
  • 1 sdk baking powder
  • 1 sdk esen vanilla
  • 3sdb susu pekat
Cara-cara:
  1. Pukul butter dan gula sampai kembang
  2. Masukan telur satu persatu dan pukul lagi
  3. Masukan esen vanilla, susu pekat & tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder & pukul hingga sebati
  4. Tuang adunan kedalam loyang yang telah digriskan dengan butter & bakar dalam oven yang sudah dipanaslan terlebih dahulu pada suhu 150C selama 1 jam 20 minit.
Kemudian di hiaskan dengan fresh cream+strawberry pie+fresh strawberry

~Selamat Mencuba~


11 comments:

secangkir madu merah said...

cantiknya kek itew... nak sikit....




.

Azren Aida said...

Tq kak SMM..boleh aje..jmput dtg umah kak..=D

abglan said...

Nyum², sejak dua menjak nie mata asik terbayang pancake aje... bila la nak dapat..

Azren Aida said...

hehee..kalau mcm tu abglan kne try buat homemade pancake..:D

abglan said...

Adoi... betambah teliur lak rasanya bila tebayang tuang madu lebih kat atas...

Azren Aida said...

hahaa..kalau rse nk cepat xyah sukat2..bli tepung yg dah siap je abglan..cepat2..ini dah kes ngidam..

miss.Addin said...

wee ~ nampak sedap nya ! :D

Azren Aida said...

tq addinnn..!! =D

Ija AppLe :) said...

siyes nmpk sedap !
nak..tp mls nak buat.. =.="

TetikusMerah said...

wahh!! nampak sedap! boleh cuba buat ni...

Azren Aida said...

Ija AppLe + TetikusMerah: Tq..!! hahaa..buat jgn xbuat..=D