Kali ni nak cba wat choc brownies..mudah & sedap..rsenyer tak smpai 30 minit dah siap sedia utk dibakar..spe yg minat chocolate leh la cuba buat..=)
yg ni gmbar sblum msuk oven..spe2 yg minat kacang..leh la tabur lebih2 kat atas tu..kalau ikutkan hati nak jer tabur bnyak lagi (tamak sungguh..hehe)..tpi bayangkan nnti dah masak tkut susah lak nak potong..jadinya ala kadar jerla yer..
yg ni gambar lepas masak..dlam 40 minit camtu..agak2 klu dah cucuk garpu dan tak lekat ape2 kat garpu tu..dah masak la tu..leh la matikan api oven..ermm..resepi? jomm..ade kat bawah ni..
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan tepung serba guna
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1 sdk baking powder
- 1/2 sdk soda bikarbonate
- 1 1/2 cawan walnut (dicincang kasar)
- 125 g butter
- 200 g coklat masakan (dicincang) - nak letak choc chips pun boleh
- 1 cawan gula kastor
- 2 biji telur (dipukul sikit)
- 1/3 cawan krim masam (sour cream)
- Ayak tepung, serbuk koko, baking powder n soda bikarbonate kat dlam mangkuk pengadun.
- cairkan butter dan coklat dgan cara double boiling (maksudnyer jgan msukan air dlam butter dan coklat). Alihkan dri air panas kemudian msukan gula, telur dan sour cream.
- pukul sehingga bahan2 utk campuran coklat sebati.
- kemudian, msukan cmpuran coklat tdi kedalam campuran tepung dan kacang.
- gaulkan semua bahan sehingga rata dan sebati dan msukan kedalam loyang..dan tabur baki kacang kat atas adunan tadi.
- az bakar guna loyang 9 inci (suhu 180 C dlam 35 - 40 minit).
- sejukan dlu la yer brownies yg dah siap dimasak..kmudian brula boleh potong sbb nak elakan dri brownies tdi hancur sbb lembut lgi.
p/s: kalau nak tgk contoh brownies hancur..ade kat bwah ni..ehehe..tak sabar nak potong mse panas2 lgi..jadinya tak brapa cantik la bila dipotong..tpiii..rse tetap smee..=)
~ selamat mencuba ~
No comments:
Post a Comment