Pages

Jul 15, 2009

puding roti biskut oreo

Mula ingat nak wat kek batik..tup2 biskut marie lak abiss.alamatnyer tukar juadah kepada puding roti..resipi asal az dpat dri acik ummie..bnyak resipi best2 kat situ..thanks sgat..=)

Nak dimulakan citer..klu nmpak kuning2 kat atas roti tu bukannyer cheese ke ape ke..tapi butter yg sejuk balik..adeiii..padahal bru jer cairkan..ermm..mcm ni la jdinya klu wat puding time winter..hehe..smua yg cair cepat bebenar beku..disebabkan malas nak melayan..tabur jerla pepejal2 tu atas puding..nnti msuk oven..cair gakk kann..=p

Haa..ni gmbo lepas siap bakar..masih panassss dari oven..haha..sje jer zoom dekat2..sbb nak suh kawan2 lain try buat gak..sbb rse dia mmg sedapppp..simple sgat n bhn2 pun tak susah nak dpat..dlam pasaraya biasa smuanyer lengkap ade..cara2 nak buat ade kat bwah ni haa..adelah tokok tambah sikit sbb loyang yg pkai msa ni besar dri resipi asal.

Bahan-bahan:
  • 1 bungkus roti
  • 10 keping biskut oreo
  • 2 1/2 cawan susu segar
  • 1/4 cawan butter (az pkai yg salted)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 1 sdb tepung gndum
  • 5 sdb krim putar (sy guna 100mL condensed creamer utk baking)
  • 1 1/2 sdk esen vanilla
  • 3 sdb tepung kastard
Cara-cara:
  • Buangkan tepi roti dan carik kasar2..oreo lak bleh la dipatah2kan..kemudian asingkan ketepi.
  • Sediakan bahan cecair: campur susu+gula+tepung kastrd+butter (dicairkan)+telur+krim putar+esen vanilla..kacau smua bahan2 tu smpai rata n sebati..tak yah la gna mixer..kacau biasa2 aje
  • susun roti n orea berselang seli di dlm loyang yg dah disapu butter, kemudian tuang bahan2 cecair tdi ke dlam loyang..
  • biar bahan2 cecair tu serap dlm roti tdi dlam 10 minit..pastu msukan kedalam oven yg dah dipanaskan seblum tu..(180 C - 50 minit)..haha..itu yg sy kirela..tapi yg betulnya bakar smpai nampak atas tu garing kekuningan..
  • sejukan la dlu yer..bru boleh potong..sbb puding lembik lgi mse panas2..jadinya..sbarla dlu..hehe..mmg klu makan sjuk lgi sedap..klu makan ngan sos kastard..adeiii..mmg mengadap jerla..(AMARAN penaja..lemak bnyak gak tu ea..)
@;~,-'--

5 comments:

ekane said...

waa sedapnyee..cam biase yerr..pos kan ke mari..eekekekke

Azren Aida said...

ahahha..kos postage leh claim ka?? =P

ekane said...

lepas 6 buln bru claim..claimkn dlm 1 longgok.ekekek

anippp82 said...

ler, msk snyp2 jerk xhntar anip pun cket. Sampai hti hang zreen. Merajuk arr camnieh! wakaka

Azren Aida said...

ekane: aiyark!!..6 blan bru leh claim ke??..adeii..susah la klu cam ni..ngeehee..

anip: dah nak hntar hritu sbnarnyer..ntah mcm mne leh lpa nak ksi..dah nak tdo bru ingat..sowi la bro..next time eh..=P