Pages

Mar 16, 2011

Chilled oreo cheesecake



Sumber: Smile (FRD)

Bahan-Bahan
  • 200 gm Oreo (buangkan krimnya)-hancurkan
  • 60 gm mentega (dicairkan)
  • 1 biji lemon (diambil jusnya) -mungkin boleh dikurangkan
  • 500 gm krim keju (creamcheese)
  • 65 gm mentega (pada suhu bilik)
  • 100 gm gula halus
  • 2 sudu besar gelatine
  • 300 ml whipping cream
  • 100 gm biskut Oreo - dipotong 4

    Cara-cara
    1. Gaulkan 60gm butter bersama 200gm biskut Oreo tadi dan bubuh ke dalam loyang kek keju (bulat) lalu tekan hingga mampat. Masukkan ke dalam peti sejuk.
    2. Pukul whip cream sehingga pekat dan ketepikan.
    3. Pukul krim keju bersama 65gm butter dan gula sehingga kembang dan putih.
    4. Campurkan jus lemon dgn gelatine dan panaskan dlm microwave oven lalu kacau hingga gelatine larut.
    5. Masukkan whip cream ke dalam mixture krim keju tadi (3) dan bubuh gelatine dan biskut Oreo. Gaul sehingga rata.
    6. Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam.

      ...::SELAMAT MENCUBA::..

        2 comments:

        secangkir madu merah said...

        wah.. sungguh jelez.. sekian lama teringin nak buat oreo cheese cake ni tapi tak juga tercapai angan2 akak tetiba yeen pulak yg dah buat...huawwwaarrrgghhh...

        Azren Aida said...

        owh yeke kak..sye teringin nak buat hritu pun sbb browse ciskek..yg oreo nmpak mcm best..tu yg try buat sebiji..tpi mmg best..hee..=D sye past baton kat akak SMM..!! (^_-!)