Pages

Mar 29, 2011

aircond kereta berbau ??



Sejuk ok. Kipas pun ok. Tapiii..bau la..huhu..bila turn on je bau semerbak seperti hapak+masam+kepam. Tapi permulaan jerla dalam seminit dua macam tu. Uwaa..still merana dek bau semerbak yang tidak tahu ape puncanya. Dah hampir 2 bulan jugakla merana. Dulu dah try pegi tanya kat servis perodua bangi. Orang kat situ tak kasi servis sebab mileage tak cukup limit. Pastu, try la pegi denso kat hentian kajang. Orang tu suruh buat experiment. Mula-mula agak musykil la jugak dengan arahan yang diberi. Pewangi kereta??..tapi, rasanya memang betul untuk kes-kes berkecuali.

Hipotesis experiment: Bau-bau tak kiralah wangi ke busuk, boleh menyebabkan aircond kereta berbau.

Experiment 1 (Menghilangkan bau)
Keluarkan alas kaki getah + pewangi-pewangi + benda yang boleh menghasilkan bau keluar dari kereta. Pastu letakan daun pandan 10 helai di bawah setiap seat depan. Jemurkan kereta anda di bawah terik matahari selama beberapa jam dan diulangi jika lapang sekerap yang boleh sambil membuka semua pintu ataupun tingkap. Periksa kereta anda selepas seminggu dua.

Kesimpulan: Aircond kereta tidak berbau lagi. Hanya bau daun pandan sahaja yang dapat dikesan.
Lpas try buat experiment, Alhamdulillah hilang bau. Pastu ingatkan bolehla nak letak pewangi balik. Sembur fabreze banyak-banyak dengan harapan bau kereta akan kembali normal. Keesokan paginya, dengan perasaan tak sabar-sebar nak turn on aircond….zuppp..!! bau itu datang kembali. Lagi dasyat..!! huhuu


Skrang?? Pasrah jerla.

7 comments:

Nur Hani Ramli said...

Now bau daun pandan campur durian mausang king yang cun makan banyak.
Kenapa azaias 19? Umur bukan bebebarapa tahun lebih tua ke dari 19? Maaflah bertanya.

Ean said...

myb salah satu punca bau tu sebab gas aircond dah nk habis...kebiasaanya aircond akan keluarkan satu bau tanda gasnya bakal habis..

Azren Aida said...

owh yke..thanks ean..klu mcm tu kne try check gas la klu mcm ni..tpi nmpkye kne tggu next service bln 6 nnti..hopefully xde ape2 smntara nk tggu service tu nnti..

Azren Aida said...

tak dpat musang king..mausang king pun jadilah kak hani..hee..:p

Liyana said...

salam sy pakai myvi. xsmpai setahun pon lg. baru2 ni je jadi mcm tue. buntu pikir penyelesaian. sembur febreze melampau2 dah. ms mula2 on aircond je jd mcmtue. uguuu.lps tu ok.

Azren Aida said...

salam..liyana..skrng alhamdulillah dah ok..punca sbnarnya sy pun tak pasti..tpi nak elakn jadi mcm tu lgi sy dah tak guna febreze/pewangi bunga..cuma bau mcm (glade cotton fresh - gel) ataupun yg seangkatan dgnnya..jnji jgn ade bunga..hee..try la ye..gud luck

faralady lala said...

kereta myvi sayq baru guna x sampai setahun pun alami benda yg sama..on je ekon perghhhh rasa mendidih dada dgn bau masam mcm cuka tu..stresss..tlg bantu..bawa g produa servis pun diorang pening kepala..diorang just isi chemical kt coil tu nk hlgkn bau masam..pelikkkkk