Pages

Jan 21, 2011

chickenpox

Dari hasil google, rata-rata cakap min 14 hari baru nak start kering. Tanda-tanda awal nak kena chickenpox ni sakit-sakit badan dan sendi. Diikuti dengan demam panas sehari dua. Pastu muncul bintik-bintik merah di badan dan muka. Pada mulanya ingatkan jerawat. Habis dikutil beberapa di muka. Haa..sah-sah tompok-tompok hitam yang meriah di muka bermaharajalela. Seiras kesan akibat radiasi. Ngeri!!

Tanda chicken pox keluar habis ialah bila dia muncul di tapak kaki.  Tapi bila check tapak kaki belum ade lagi. Separuh doktor cakap tak ade pantang, tapi ade doktor yang cakap elok berpantang sebab nak elakan gatal-gatal yang extreme. Mandi pun penting juga dan sebaik-baiknya dengan dettol untuk elakan skin infection.

7 comments:

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

sayang..kesian nya u huhu. rest byk2 ya balut tgn tuh kalau gatal sgt :p

cepat sembuh tau

ekane said...

az kene chickenpox ker???pttla senyap je.dah ok blum?

secangkir madu merah said...

kena chickenpox ke? alahai syiannya...byk sabar dan ikut pantang larang ya.. semoga cepat sembuh..

Azren Aida said...

rai: thanks rai..!! hahaa..mse hari ke-3 tu mse tgah ruam nak naik mmg gatal sgt..mmg rse nak balut tngan sbb tkut tergru mse tido..=p

Azren Aida said...

ekane: hehee..blm lgi, sbb yang kat kaki bru nak naik merah2..tpi demam alhamdulillah dh ok..tinggal blister je nak kne jga jgn pecah..=D

Kak SMM: Thanks kak..!! sye pun sbnarnye was-was apa yang patut dielakan mkn..sbb spruh org ckap bnda ni xbleh mkn..ade yg spruh ckap boleh..last2..sye ikut ckap perut..ngee..(^_-!)

Anonymous said...

jgn bwk masuk opis..kang ramai2 plak MC..

Azren Aida said...

hee..baik2..hrap2 xde lah yg berjgkit..=))